tiistai 3. toukokuuta 2011

Sitä saa, mitä tilaa

”Kuka niitä fasisteja äänesti?”
”Pahin vaalipettymys ikinä!”
”Aika muuttaa Ruotsiin.”
Vaalien jälkeen Bottalla juhlittiin, mutta Facebookissa vietettiin surujuhlaa. Perussuomalaisten vaalivoitto näyttää kuohuttavan jokaista yhteiskuntatietoista ihmistä. Mieltä osoitetaan nettiyhteisöissä: Minun Suomeni on kansainvälinen. EI perussuomalaiselle Suomelle. Perussuomalaisten vaalivoitto koetaan takaiskuna kulttuurille, kansainvälisyydelle ja tasa-arvolle. Puoluetta äänestäneitä ei ymmärretä alkuunkaan.

Mikään ei siis ole muuttunut.
Perussuomalaisten aloittama keskustelu on alusta asti heijastellut rahvaan ja eliitin vastakkainasettelua. Kansan ”syvät rivit” olivat pettyneitä vaalirahakohun tahraamaan politiikkaan. Energiavero korotti sähkölaskua. Palvelut katoavat, mutta kehitysapuun ja kriisipankeille riittää rahaa. Kansalaisten oikeudentajua oli loukattu. Timo Soini antoi kritiikille kasvot, äänen ja oikeutuksen.

Muut tyrmäsivät uusjunttien ideologian korvaa kallistamatta. Kokoomuksen puoluekokouksessa perussuomalaisten vaaliohjelmalle naureskeltiin, koska se oli täynnä asia- ja kirjoitusvirheitä. Vihreiden puoluejohto ei alentunut edes kommentoimaan ohjelmaa.
Samalla, kun perussuomalaisten paisuvaa joukkoa leimattiin punaniskoiksi, joiden lempiruoka on kalja, Soinin, Halla-Ahon ja Halmeen protesti kohosi valtapuolueita horjuttavaksi kansannousuksi.

Sanomaa epämääräisten rivien välissä ei haluttukaan ymmärtää. Pahoinvoinnin sysääminen ulkopuolisten syyksi ja haikailu entisaikojen Suomeen ovat yhtä luonnollisia reaktioita kuin halu laajentua ja toimia yhä kansainvälisemmin. Tapahtui väistämätön, kun globalisoituva, arvorapistunut Suomi haastettiin.

Muutoksenpelkoa ei olisi tarvinnut omaksua, muttei sitä olisi saanut sivuttaa. Kenties protestoijien näkemyksiä olisi suostuttu kuuntelemaan, jos ne olisivat sopineet suvaitsevaisen kansanosan hyväksymään muottiin. Niin ei kuitenkaan tehty, ja väheksytty liike voitti. Suvaitsemattomuus osui omaan nilkkaan. Hallitukseen astuu vanhoillinen, ympäristöstä vähät välittävä vihaisten miesten puolue.

Luonnollisesti. Perussuomalaista protestiliikettä ruokittiin vähättelemällä ja nauramalla. Me kaikki Facebookissa tuskailevat anti-persut, iästä, sukupuolesta ja asemasta riippumatta, olimme osallisia konservatiivis-nationalistiseen kansannousuun.

Nyt on aika onnitella perussuomalaisia heidän valtavasta voitostaan. Timo Soini oli nimittäin oikeassa. Koko kansa sai, mitä ansaitsi.

3 kommenttia:

  1. Totta, että Soinin sammakkonaama antoi protestille kasvot. Protestiliike tarvitsee vahvan johtajan lyödäkseen läpi. Kuitenkin minusta PS äänivyöry kertoo enemmän muutoksen halusta kuin pelosta. Jopa ns."hyvinvointiyhteiskunnassa" täällä Suomessa voidaan kurjasti...(puhumattakaan köyhemmistä maista). Ihmiset haluavat muutoksen. (paitsi ne itsekkäät, joilla pyyhkii hyvin.) Totta kai nykyistä kehitystä kohti yhä vapaampaa globaalia markkinataloutta pitääkin pelätä. Markkinat kun eivät näe muuta kuin rahan arvon. Minusta Suomi ja maailma ovat jo nyt uusliberaalin ihanteen runtelemia - muutos on omaksuttava. Ps on vahvasti globalisaatiota vastaan, ja Soini onnistui huimilla kyvyillään kokoomaan muutoksenhalun puolueelleen. Kyllä kansa tietää, mitä haluaa..Change huusi Obamakin.

    Toinen muutosta haluava puolue, nimittäin vasemmistoliitto ei onnistunut kiteyttämään muutosta, vielä... Vasurit jäivät PS jalkoihin. Johtuikohan suvaitsemattomuuden puutteesta? :D (Moni junttiäänestäjä kun ei mamuista pidä). Äänestäessäni vasemmistoliittoa, äänestin muutosta. Luulen, että vasurit ovat aina protestiääni. En näe olleeni mitenkään osallinen perussuomalaisten kansannousuun, kun tuskailin heidän vaarallisten rasistiarvojen kanssa. Päinvastoin. Eihän kenenkään tarvitse suvaita suvaitsematomuutta. Eikö ole hyvä, että suvaitsemattomuudelle nauretaan ja pidetään sitä vanhoillisena idiotisminä, joka kumpuaa pelosta vierasta kohtaan? ("Onko se edes ihminen, kun se on musta") Toivottavasti ihmiset tilaavat protestinsa suvaitsevaiselta taholta jatkossa. Nimim.
    -En saanut, mitä ansaitsin-

    VastaaPoista
  2. Pitäisikö PS:n kaltainen puolue sitten ottaa vakavasti? Kuinka ottaa vakavasti esimerkiksi täysin populistinen, epäjohdonmukainen ja poliittisesti epärealistinen ohjelma? Toki ne suurimmat aallonharjat, joilla PS ratsastaa ovat juurikin vaalirahakohu ja nämä EU-globalisaatiokysymykset, mutta haloo. On vain naiivia luulla, että Suomessa (tai missään muuallakaan) asioita voisi todella hoitaa ilman vähääkään epämääräistä korruptiota tai siihen viittavaa. Pitäisikö Perussuomalaisten vaatimaa markka-aikaan paluuta vakavasti harkita?

    PS on juurikin vihaisten miesten puolue. Ja millaiset ovatkaan vihaisten uusjunttien miesten kyvyt hoitaa valtiotason politiikkaa? Huonoa taloustilannetta ja siitä johtuvaa pahaa oloa ei kaiholla menneisyyteen tai maahanmuuttovastaisuudella korjata, mutta tämä päättelyketju lienee monille vihaisille miehille liian kognitiivisesti edistynyt. Toki valtapuolueet voivat "ottaa huomioon" tavallisen kansan vaatimukset ja muuttaa ohjelmiaan lähemmäs PS:ta ja pyrkiä näin pyyhkimään kyseinen puolue kartalta ja muuttaa ohjelmaansa takaisin entiselleen, kun ajat ovat paremmat ja syntipukkien etsiminen vähemmän ajankohtaista. Tämänkaltaisen metodin toimivuudesta ei ole mitään takeita.

    Näin siinä käy, kun poliittisesti tietämätön kansa ns. lähtee liikkeelle "väärällä" tavalla väärään aikaan. Eliitit ovat eliittejä syystä, ja "kyllä kansa tietää" -lausahdukset ovat tyypillistä PS:n kosiskelua ja imartelua tietämättömiä äänestäjiä kohtaan. Parasta toki olisi, jos esimerkiksi lapsille opetettaisiin jo ala-asteesta lähtien politiikan perusteista tehokkaasti ja niin, että heidän aikuistuttuaan heillä todella olisi kaikki välineet tulkita järkevästi politiikkaa. Tähän eivät suurin osa ihmisistä tällä hetkellä Suomessa pysty PS:n kannattajaluvuista päätellen. Nationalistinen konservatismi ja populismi ovat nimittäin kaksi eri asiaa, ja Perussuomalaiset kuuluvat jälkimmäisiin.

    Alkaa amerikkalainen kaksipuoluejärjestelmä pikkuhiljaa vaikuttaa viehättävältä jos Perussuomalaisten meno jatkuu... (Tämä on tosin epätodennäköistä)

    VastaaPoista
  3. Anonyymi, älä unohda, miksi kovin kritisoimasi "uusjuntit miehet" ja naiset ovat alun alkajeen lähteneet 'barrikaadeille'. Kuten todettua, ei ole itsessään typerää pelätä tai epäröidä, ja Perussuomalaisten äänestäminen oli näihin tunteisiin konkreettisin vastaus.

    Kyseessä on reaktio myös viime vuosien politiikan epäluotettavuuteen. Vaalirahat ja muut sotkut me kaikkihan tuomitsimme. Perussuomalaisilla on vielä suht puhtaat jauhot pussissa, joten asiayhteydestä irrotettuna, eikö typerän sijasta ole järkevää kaivata luotettavampia poliitikkoja? Lisäksi uutta verta demokratiaan voidaan saada, kun viime vuosien vahva illuusio "vaihtoehdottomasta" politiikasta murtuu edes osittain. Usein vaihtoehto on olemassa. Sen tuomisen esiin ei pitäisi tehdä kenestäkään idioottia. Esimerkiksi Portugalin kriisipaketin on kyseenalaistanut sovinistinatsien lisäksi mm. huippuyliopistojen professoreja.

    En äänestäisi itse Perussuomalaisia, enkä yritä sivuttaa heidän valtaantulostaan koituvia ikäviäkin seurauksia, mutta asiassa on myös paljon hyvää, jos koko Perussuomalainen puolue ja protesti yritetään vihdoin nähdä jonain muuna kuin typerien idioottien epämääräisenä protestina.

    VastaaPoista