sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Sarja-arvostelukeko

Sarjat ovat vallanneet populaarikulttuurin elokuvilta, kirjoitti Vanity Fairin toimittaja James Wolcott. Yhä useampi odottaakin nykyään massiivisen elokuvaensi-illan sijaan Game of Thronesin, Mad Menin tai Dexterin uutta tuotantokautta. Eivät elokuvat mihinkään ole kadonneet: ihmisillä on vain internetin aikana helpompi pääsy sarjoihin ja usein enemmän aikaa syventyä niihin. Televisiosarjoja tehdään jo jättimäisillä budjeteilla, pitkin jaksoin ja parhailla osaajilla: esimerkiksi HBO-kaapelikanavan tuoretta The Newsroomia käsikirjoittaa Oscar-palkittu dialogivelho Aaron Sorkin (mm. The Social Network).

Itse olen käyttänyt hävyttömän määrän tunteja yhdysvaltalaisten laatusarjojen töllöttämiseen. Jatkuvajuonisuus addiktoi. Uuden jakson aloittaminen on paljon helpompaa kuin kokonaisen leffan ahmaiseminen, mutta kokemukset ovat silti usein raikkaampia. Yhdysvaltalaiset sarjat eivät ainakaan vielä ole vakavasti Hollywood-ortodoksian alistamia.

Toki rahasarjoissakin on vakionsa. Esimerkiksi HBO:n rikosmaailmaan sijoittuvat sarjat punoutuvat etnisten yhteisöjen ja niiden väliseen jännitteen ympärille. Keskiössä on usein yksi, vahva päähenkilö (yleensä naisia ylenkatsova mies). Uskottavuus on kaikki kaikessa: jokainen taitavasti kirjoitettu jakso avaa hienovaraisesti hahmon sielunmaisemaa.

Väkivallan ja seksin ylenpalttista määrää on vähitellen karsittu, mutta meno on silti aika estotonta. Muun muuassa Sopranosissa sana ”fuck” toistetaan 3539 kertaa.

Sopranosissa kiroillaan puoli tuntia - katso videolinkki!


Paria hutiteosta lukuunottamatta kaikki listan sarjat tekevät hienoa duunia televisioviihteen raikastamisessa. Kunnianosoituksena näille kulttuurihelmille jaan kokemukseni lyhyillä arvosteluilla koluamistani laatuteoksista. Päivittelen lähinnä omaksi huvikseni listaa sitä mukaan kun saan sarjan seasonit viimeisteltyä.

Ainiin: sori True Bloodin, Lostin, Housen, Generation Killin, Walking Deadin, 30rockin, Weedsin, Sinkkuelämään, Entouragen, Angels in American, Tudorsin, Californicationin sun muiden tuotosten ystävät. Kaikkea ei ehdi!
Vielä.


1. HBO: Sopranos (1999-2007)
10/10
Pöhöttyneen mafian toimintaa New Jerseyssä. Henkilö sarjan takana David Chase. Kantava voima James Gandolfini. Jaksoja 86. Keräsi 90 televisioalan palkintoa.

Tony (kesk.) and the crew.
Sarja italoaksentin ystäville.
Maailman paras tv-sarja. Uskottavuudessaan, dialogissaan ja eheydessään vertaansa vailla oleva mestariteos. Sarjassa seurataan Sopranosin mafiaperheen ja erityisesti sen nokkamiehen Tony Sopranon (loistava James Gandolfini) elämää. Ongelmia riittää: mafiaa on pidettävä pystyssä ja suhteita muihin perheisiin on suojeltava. Murhaamisen ja pettämisen keskellä on elettävä amerikkalaista unelmaa vaimon ja kahden muksun kanssa.

Väkivaltaa ja seksiä on HBO:n tapaan runsaasti. Sarjassa esiintyy useita hyviä näyttelijöitä, kuten Steve Buscemi, jonka tuotantoyhtiö palkitsi myöhemmin omalla tv-sarjalla.


2. ABC: Twin Peaks (1990-1991)
9½/10
Teinitytön kuolema, kauhu, ystävyys ja David Lynchin häröily yhdistyvät kulttisarjassa.
Henkilöt sarjan takana David Lycnh ja Mark Frost. Kantava voima Kyle Maclachlan. Jaksoja
30 + elokuva. Keräsi 14 televisioalan palkintoa.


Moni Twin Peaks -sukupolven edustaja saattoi älähtää kulttisarjan hopeasijalle.
Mystisen, tunnelmallisen laatusarjan ykköspaikan maksaa sen hätäinen loppuratkaisu.

Nähdään painajaisissani, Bob!
     Twin Peaksin suosikkityttö Laura Palmerin (Sheryl Lee) kuolema rikkoo kylän idyllin. Rikosta saapuu selvittelemään sympaattinen agentti Cooper (Kyle Maclachlan). Unohtumattomista hahmoista ei Twin Peaksissa ole pulaa. Lynchin luottomies Angelo Badalamenti sävelsi sarjaan hienon soundtrackin.

Sarjan pohjalta on ohjattu myös kelpo elokuva Twin Peaks - tuli, kulje kanssani (1992.) 




3. HBO: Langalla (The Wire, 2002-2008)
9½/10
Terävä kulttisarja kuvaa Baltimoren rapistumista kaikilta vinkkeleiltä. Henkilöt sarjan takana ex-rikostoimittaja David Simon ja ex-poliisi Ed Burns. Kantava voima Dominic West. Jaksoja 60. Keräsi 14 televisioalan palkintoa.

Dominic West on etsivä McNulty.
Sarjan tähtinäyttelijöitä ovat kuitenkin autenttiset gheton kasvatit.
Moniulotteisen ja poikkeuksellisen realistisen Langalla-sarjan joka tuotantokausi tarkastelee taantuvaa Baltimorea rikollisuuden ja politiikan näyttämönä. Teemat ovat huumekauppa, satama, hallinto ja byrokratia, koulujärjestelmä ja lehdistö. Lopputuloksena on syvällinen mutta viihteellinen analyysi kurjuuden noidankehästä.

Langalla kuvaa taantuvaa teollisuuskaupunki Baltimoren karua todellisuutta. Sarja seuraa hienosti puolet ajasta poliisien ja poliitikkojen touhuja, loput taas gheton asukkaiden sekä rikollispomojen elämää.


Stringer Bell (Idris Elba) on sarjan parhaita hahmoja. Hän on rikollispomo, joka yrittää uudistaa rikollispiirin bisnesmalleja.




Langalla aiheutti keskustelua rohkeilla näkemyksillään huumelainsäädännöstä: kolmannessa tuotantokaudessa ghetto rauhoittuu vasta, kun huumekaupalle määrätään oma ”laillinen” alue, johon poliisit eivät puutu. Tapahtumat voi tulkita kannanotoksi sallivamman huumepolitiikan puolesta. Utelias Langalla pohtii syitä ja seurauksia, mutta uskaltaa kauhistelun lisäksi tarjota näkemyksiä ongelmien ratkaisemiseksi.

Sarjassa näyttelee usea vakuuttava gheton kasvatti. Heidän ei tarvitse käytännössä edes näytellä roolejaan. Kylmän ringin ja Game of Thronesin fanit törmäävät tuttuihin kasvoihin.

Tommy Carcetti (Aidan Gillen)
kieroilee
 Langalla-sarjassa.

Petyr "Pikkusormi" Baelish
(Aidan Gillen) kieroilee Game of Thronesissa.
      
4.   HBO: Game of Thrones (2011-)
9½/10
Aatelissuvut taistelevat vallasta Westerosin valtakunnassa suositussa fantasiaeepoksessa. Henkilöt sarjan takana George R. R. Martin, David Benioff ja David Weiss. Kantava voima Peter Dinklage.

Jenkkikirjailija George R. R. Martinin erinomaiseen Tulen ja jään laulu -kirjasarjaan perustuva Game of Thrones on ison rahan, ison mittakaavan ja ison suosion sarja. Se sijoittuu Westerosin keskiaikaiseen valtakuntaan, jossa verisen sisällissodan jälkeinen hatara rauha alkaa hiljalleen murtua. Luisuminen kohti uutta konfliktia on kuvattu mallikkaasti.

Jättimäisten kirjojen tiivistäminen kouralliseen jaksoja lienee hyvin vaikea tehtävä. Ensimmäisessä tuotantokaudessa käsikirjoittajat onnistuvat hienosti, mutta toisessa liitokset natisevat jo aivan aavistuksen. Kolmannessa tuotantokaudessa resurssit ovat kasvaneet, ja sen näkee, kuulee ja haistaa.

Game of Thrones on huippusarja. Sitä kannattaa katsoa, vaikkei Martinin kirjoja olisi lukenutkaan.


5. AMC: Mad Men (2007-)
9½/10
Tyylikkäiden, viskiä litkivien mainospamppujen elämää 60-luvun Nykissä. Henkilö sarjan takana Matthew Weiner. Kantava voima Jon Hamm.

Tiedossa on: Mad Men on listan mielipiteenjakaja. Tunnen ihmisiä, jotka eivät pystyneet katsomaan
sarjaa alkua pidemmälle. Suosittelen kuitenkin tutustumaan Mad Meniin kiireettä ja sinnittelemään
joillakin ilmenneen herrakatkeruuden yli. Yläluokan kulisseista paljastuu mielenkiitoinen, laadukas
draamasarja.

(Tässä vaiheessa on hyvä todeta, että Mad Men) aloitti tässä listauksessa sijalla kaksi, mutta tippui
arvosanalaskun myötä nähtyäni tuoreimman, kuudennen tuotantokauden. Siinä vaiheessa sarja alkoi näet
jo tuntua venytetyltä, ja montaa sarjasta poistettua hahmoa ei kyetty korvaamaan kiinnostavasti.)

Christina Hendricksistä tuli Mad Menin myötä seksisymboli.

Elegantti Mad Men sijoittuu kuohuvan 1960-luvun New Yorkiin, jossa Madison Avenuelta johdettu
mainosala kasvaa rakettimaisesti boheemiväen estelyistä huolimatta. Eletään pukumiesten, kotiäitien ja
laatuviskin maailmassa. Matthew Weiner onnistuu kietomaan mainosalan ympäröiviin yhteiskunnallisiin
kysymyksiin, kuten mustien ja naisten oikeuksiin.

Keskiössä on mainosnero Don Draper (Jon Hamm), joka drinkkejä ja naisia kaataessaan kantaa
harteillaan synkkää ja salaperäistä menneisyyttä.
Vintage- ja pukumuodista kiinnostuneille riittää silmäniloa. 





Mad Men. Hamstraa palkinnot ja halkoo mielipiteet.



6. HBO: Mullan alla (2001-2005)
9+/10

Kuoleman ja elämän teemat vuorottelevat tv-sarjassa, joka seuraa Fisherien hautaustoimiston arkea. Henkilö sarjan takana Alan Ball. Pääosissa Michael C. Hall, Lauren Ambrose, Frances Conroy ja Peter Krause. Jaksoja 63. Keräsi 47 televisioalan palkintoa.

Harva sarja pohtii kuoleman ja menetyksen teemoja yhtä läheltä kuin Mullan alla. Sarjan alussa Fisherien perheen isä menehtyy, ja jää tämän vaimon ja kolmen lapsen kontolle selvitä surutyöstä ja jatkaa isän hautaustoimistobisnestä. Muutkin jaksot alkavat minielokuvalla hautaustoimiston asiakkaaksi päätyvän henkilön kuolemalla.

Claire, Nate, Ruth ja David Fisher.
Synkästä teemastaan huolimatta Mullan alla on elämänläheinen sarja. Se ei kauhistele tai romantisoi kuolemaa, vaan korostaa sen arkisuutta: viikatemies iskee milloin ja keheen tahansa. Kuoleman jatkuva läheisyys on jättänyt jälkensä Fisherin perheenjäseniin, joista kukin etsii paikkaansa epätäydellisessä maailmassa.

Mullan alla kuvaa tehokkaasti ihmisen haurautta menetyksen ja hämmennyksen hetkellä. 
Toisinaan kysymykset ovat ihmismielelle liikaa.
Kuolema ei kuitenkaan ikinä vie lopullisesti voittoa. Elämä jatkuu, tavalla tai toisella. Menetyksen vastapainoksi sarjassa muistutetaan elämän ihmeellisyydestä ja kauneudesta.

Mullan alla on terävän, mustan huumorin värittämää, ja hahmojen kypsyminen sarjan aikana toteutettu hyvin. 
Michael C. Hall loistaa homoseksuaalina Davidina, ja Nate-veljenä kankeasti aloittava Peter Krause kasvaa lopulta rooliinsa. Perheen leskiäiti (Frances Conroy) ja henkisten kasvukipujen kanssa painiva taitelijatytär (Lauren Ambrose) täydentävät värikkään katraan.



Niin, ei paljoa naurata.
Loppua kohden sarja synkistyy ja käy samalla turhan nopeatempoiseksi. Siitä huolimatta Mullan alla on erittäin hyvä draama, joka kieltäytyy asettamasta ihmisiä hyvä-paha-muottiin. On vain heikkoutta, vahvuutta ja sattumaa. Sen tosiasian alla on ihmisten etsittävä paikkansa  vielä kun ehtivät.

7. Showtime: Dexter (2006-)
9+/10
Pihvistä tykkäävällä hyväsydämisellä rikostutkijalla on varjopuoli: hän on patologinen sarjamurhaaja. Henkilö sarjan takana James Manos jr. Kantava voima Michael C. Hall.

Rankka menneisyys kannusti Stalinia ja Hitleriä tekemään veritekoja. Niin myös miamilaista veriroisketutkijaa Dexter Morgania (taas vakuuttava Michael C. Hall), jolla on pakonomainen tarve suorittaa silloin tällöin murha. Sarja seuraa Dexterin työtä etsiä tarkoitukseen sopivia raiskaajia, murhaajia sun muita kuoleman ansaitsevia. Jäljet pitää siivota ja salaisuus säilyttää.

Teknisesti hyvin toteutettu sarja pyrkii kaksin käsin pehmentämään Dexterin hahmoa murhateeman vastapainona. Toisinaan katsojan mielistely ärsyttää: esimerkiksi Dexterin työkaveritiimi sattuu olemaan ns. valkoisen katsojan omatuntopaketti eli tummaihoinen esimies, hattupäinen symppis-latino ja aasialaistaustainen nörtti. Pienempikin alleviivaus olisi kelvannut.

Miamin uhkaavin mies. Dexter.
8.   HBO: Deadwood (2004-2006)
9-/10
Deadwoodin kaivoskylässä 1870-luvun Jenkkilässä säännöt määrää saluunanomistaja Al Swearengen. Henkilö sarjan takana David Milch. Kantava voima Ian McShane. Jaksoja 36. Keräsi 17 televisioalan palkintoa.

Eletään 1800-luvun loppua Yhdysvalloissa. Deadwoodin pikkukaupunki toimii liittovaltion lain ulkopuolella, ja metsän keskelle kylän rakentaneet pioneerit ovat kahmineet vallan käsiinsä. Kylää johtaa baarinpitäjä Al Swearengen (ilmiömäinen Ian McShane), joka niittaa kilpailijoitaan huume-, prostituutio- ja alkoholikaupassa. Pahisnäyttelijät loistavat: McShanen lisäksi Powers Boothe on mainio.

Ian McShanen... Eikun Deadwoodin traileri.
McShane kohdassa 0:43.

Deadwood  koettaa poiketa HBO-rutiineista käsikirjoituksen keinoin. Yritys jää puolivillaiseksi: kolmannen tuotantokauden ”helppoja koukkuja välttävä” kässäri on paikoitellen uuvuttava. Lavastus ja muut puitteet sentään ovat huippuluokkaa.

Sarja jää liiaksi McShanen karisman varaan. Calamity Janen känniurpoilu, sheriffi Bullockin feikkiraivo ja Trixie-ilotytön tutina saa pidemmän päälle katsojan sikiöasentoon ja toivomaan Ian McShanea ruutuun.

Taru Sormusten Herrasta -fanien iloksi Deadwoodin lääkäriä näyttelee Brad Dourif.

9. DR1: Vallan linnake (Borgen, 2010-)
9-/10
Tanskalainen poliittinen laatudraama, jonka teemat ovat kutkuttavan yhdenmukaisia koto-Suomen kanssa. Henkilö sarjan takana Adam Price. Kantava voima Sibse Babett Knudsen.

Tanska, tuo pohjoisen televisioviihteen ykköskentän sentteri, hallitsee trillerien lisäksi myös poliittisen draaman. Ainakin Tanskan Yleisradion tuottama ja Yle Femin esittämä Vallan linnake on maailmanluokan tuotantoa.

Sibse Babett Knudsen on kuin luotu rooliinsa Tanskan fiktiivisenä pääministerinä. Maata on johdettava ja hallituskumppanit pidettävä kurissa. Media hengittää niskaan ja patruunat vähättelevät. Peli on kovaa, ja valtakamppailussa joku jää väkisin toiseksi. Usein kärsivät sivulliset.

Vallan linnake on parhaimmillaan kuvatessaan julkisen- ja yksityiselämän väjäämätöntä yhteentörmäystä. Sarja ei pohjoismaiseen tapaan pelkää tunkeutua katsojan mukavuusalueelle.

Käsikirjoittajat ovat lukeneet lehtensä hyvin: sarjassa puitava politiikka on hämmentävän ajankohtaista. Tanskan puoluekenttä persuineen ja vihreineen muistuttaa Suomea. Oikeiden juuttipuolueiden fiktiivisiä vastineita kohdellaan tasapuolisesti.

Risuja sarja ansaitsee epäilyttävän vauhdikkaasta päivänpolitiikan ja journalismin kuvauksestaan.

Pääministeri (Sibse Babett Knudsen) ja spin doctor (Johan Philip Asbæk).


10.   HBO: Rooma (Rome, 2005-2007)
9-/10
Poikkeuksellisen näyttävä ajankuva luhistuvan Rooman valtapelistä. Henkilöt sarjan takana Bruno Heller ja William J. MacDonald. Jaksoja 22. Keräsi 16 televisioalan palkintoa.

Superluokan budjetilla keulinut Rooma on täsmätuote epookkisarjojen ystävälle. Ensimmäinen tuotantokausi kertoo Cesarin (Ciarán Hinds) noususta imperiumin johtoon ja toinen hänen kuolemansa jälkeisestä valtapelistä. Silloin mukaan astuu muun muuassa Kleopatra (Lyndsey Marshal). Antiikin ympäristö on kuvattu hyvin, ja kymmenen tuhannen ihmisen taistelukohtaukset eivät jätä tehosteintoilijoita kylmäksi.

Rooma toimii kohtalaisen tarkkana historiankuvauksena. Siinä sivussa rikotaan varmasti jokin maailmanennätys seksi- ja tappokohtausten määrässä. Trainspottingin (1996) ystäviä ilahduttaa tai kauhistuttaa Kevin McKiddin näkeminen sarjan päähenkilönä.


Trainspottingin Tommy? Ehei, vaan sadanpäämies Lucius Vorenus.
11.  HBO: Boardwalk Empire (2010-)
8+ -> 8½
Kieltolain aikana 1920-luvulla Yhdysvaltain kaupunkeja johtavat viinatrokarit, kuten Atlantic
Cityn Nucky Thompson. Henkilö sarjan takana Terence Winter. Kantava voima Steve Buscemi.

HBO ei malttanut olla antamatta nerokkaalle Steve Buscemille omaa televisiosarjaa. Hänen karismansa
varaan Boardwalk Empire pitkälti rakentuukin, kun Kelly Macdonaldin lupaava naispääosa ei kanna
aivan loppuun asti.

Buscemin tulkitsema hyvä veli -verkostojen oppikirjaesimerkki Nucky Thompson johtaa viinakauppaa
Atlantic Cityssä. Kieltolain aikana valtaa pitävät Thompsonin kaltaiset liikemiehet korruptoituneiden
virkamiesten tukemana. Bisneskumppanit on pidettävä tyytyväisinä tahi vaihtoehtoisesti tapettava.

Teemaltaan kiinnostava sarja käynnistyy köhien. Käsikirjoitus tuntuu irtonaiselta ja
kuvaus/leikkausakselin ratkaisut häiritsevät. Sarjan edetessä tunnelma kuitenkin tiivistyy: kolmas
tuotantokausi oli jo erinomainen, ja erityisesti maskinaamainen sotaveteraani Richard (Jack Huston)
kypsyy yhdeksi kiinnostavimmista näkemistäni sivuosista. Näistä syistä nostin sarjan arvosanaa.

Moni hahmo perustuu historiallisiin esikuviin: esimerkiksi Snatchissa ja This Is
Englandissa loistanut Stephen Graham esittää rikollislegenda Al Caponea. Sarjan taustapamppuna
häärää muuan Martin Scorsese.

Steve Buscemi näyttelee pääosaa mallikkaasti.
Kelly McDonaldin kiinnostava naispääosa latistuu sarjan edetessä.


Michael Shannon näyttelee häröä kieltolakiagenttia.


Mahtava Stephen Graham näyttelee rikollisuraansa aloittelevaa Al Pacinoa. 
















Michael Pitt näyttelee sarjan toista miespääosaa, aluksi hieman epävarmasti.


12. HBO: Taistelutoverit (Band of Brothers, 2001)
8½/10
Jenkkien 101. maahanlaskudivisioonan koitoksia toisessa maailmansodassa. Se parempi kahdesta HBO:n sotaminisarjasta.  Henkilöt sarjan takana Stephen Ambrose ja Steven Spielberg. Jaksoja 10. Keräsi 23 televisioalan palkintoa.

Pelastakaa Sotamies Ryan -elokuvan (1998) innoittamina Steven Spielberg ja Tom Hanks päättivät lähteä tuottamaan uutta, historiallisiin tositapahtumiin perustuvaa teosta. Kymmenen jakson minisarja Taistelutoverit onkin tehty rahaa ja vaivaa säästelemättä. Hahmot perustuvat todellisiin henkilöihin, joista osaa haastatellaan jaksojen alla. Tämä luo uskottavan dokumentaarista auraa sotasarjalle.


Taistelutoverit on aidon näköinen ja kuuloinen.

Moni ystäväni nostaisi tämän sarjan pykälää omaa sijoitustani korkeammalle. Sarja on todella hyvä, mutten jännittävästä toteutuksesta huolimatta lämpene erityisesti yksipuolisille sotadraamoille. Jenkkipaasaamista on tavallista vähemmän mutta silti omaan makuuni liikaa.

Sodan hirveä tunnelma on toteutettu kuitenkin onnistuneesti. Taistelutovereissa on muutama todella pysäyttävä kohta, joista Kauferingin keskitysleirin vapauttaminen lienee tehokkain.

Lyhyesti:

HBO: Tyynenmeren taistelutoverit (The Pacific, 2010)
8/10
Taistelutovereiden tiimi tuotti toisen minisarjan sotateeman alla. Nyt seurataan merijalkaväen koitoksia Aasiassa ja Australiassa. Sarjaa on pidetty kahdesta Tovereista huonompana, ja hahmot ovatkin aika paljon tylsempiä.
Sodankäynnin armottomuus välittyy kuitenkin hyvin. Esimerkiksi Iwo Jiman taistelua kuvaava jakso hyytää hymyt, niin kuin sotasarjan kuuluukin.

HBO: Carnivàle (2003-2005)
7+/10
Mystinen sirkuskiertue 1930-luvun Jenkkilässä, Twin Peaksista tuttu Michael J. Anderson, pahiksena vinksahtanut metodistipappi… Carnivàlesta povattiin suurta hittiä, ja tuotantokausia oli tarkoitus kuvata kuusi.
Toisin kävi. HBO:n harvinainen floppi lopetettiin parin tuotantokauden jälkeen. Eikä ihme: sarja on tylsä ja hahmot irtonaisia.                                              

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti