lauantai 16. huhtikuuta 2011

Burkakiellolla kohti monikulttuuria

Ranskassa Nicolas Sarkozyn oikeistohallituksen määräämä burkalaki tuli voimaan 11.4. Kielto koskee musliminaista, joka käyttää julkisesti koko vartalon peittävää burkaa tai silmät paljastavaa niqabia. Miehelle, joka pakottaa vaimon käyttämään jompaa kumpaa vaatetta, saatetaan tuomita 30 000 euron sakko.
Ensimmäiset lakia uhmanneet naiset pidätettiin mielenosoituksessa Notre Damen edessä.

Laki on ajankohtainen muuttuvassa Euroopassa. Pelko islamin voimistumisesta yhdistettynä taloudellisesti synkkiin aikoihin, joihin haetaan herkästi syyllistä ulkopuolisesta ja uudesta, sekä puheet naisten sorrosta ovat johtaneet lakialoitteisiin ja -ehdotuksiin ympäri Eurooppaa.
Ranskan kyseenalaiseen paalupaikkaan burkakiellossa vaikutti vaikutusvaltaisen äärioikeistolaisen Kansallisrintama-puolueen vahvistuminen. Puolueen johtaja, kuolemantuomiota ajava Marine Le Pen on muuten viime mittauksissa Ranskan suosituin pressakandidaatti.

Mikä todella on lain taustalla? Tasa-arvosta puhuminen on vähän ristiriitaista. Länsimaisen naismallin syöttäminen muille kulttuureille ainoana oikeana on kyseenalaista - huomattavaa on, että moni islamilainen feministi on ylpeä huivinkäytöstään. Silloin hän kokee ulkonäkönsä olevan hänen omansa, eikä valjastettu miellyttämään muiden silmiä. Luinkin taannoin TS:stä jutun, jossa islamilainen naisliike taisteli huivienkäytön puolesta. Kova, kolmenkymmenen tonnin sakko voi sitä paitsi aiheuttaa aika ikäviä väärinkäytöksiä, vaikka kannattaisi naisen oikeutta itseensä.

Sukupuolellinen tasa-arvo on äärimmäisen tärkeää, syrjiminen uskonnon ja tapakulttuurin nimeen kitkettävä nopeasti, mutta pakottaminen länsimaiseen ulkonäkömalliin ei ole oikea keino.
Ovatko meidän seksistiset kauneus- ja komeusihanteemme todella niin paljon tasa-arvoisempia?

Kulttuurien erot ja tavat eivät ole ikinä niin mustavalkoisia, että niitä voisi leikata saksilla haluamansa näköisiksi. Lailla tunnutaankin vain vahvistavan länsimaisen katsomuksen asemia islamin leviämistä vastaan. Pelkoon vastataan lainsäädännöllä, sillä niskaote halutaan säilyttää.
Ilmiö ei ole etäinen. Äärioikeiston nousu on muuttanut puolueiden ja kansalaisten suhtautumista muukalaisiin uhkaavammaksi myös Suomessa.

1 kommentti:

  1. Lupaava alku, mielenkiintoista tektstiä ja hyviä huomioita. Good job! :)

    -jenni

    VastaaPoista